Beleggen in vastgoed Groningen

Een solide investering

Wie zoekt naar een solide investering, kiest voor de aanschaf van vastgoed in Groningen. Zoals een kamerverhuurpand of een verhuurd appartement.

Vastgoed is een lange termijn belegging die in de praktijk een stabiele huurstroom laat zien in Groningen. We onderscheiden twee typen beleggers. Enerzijds ouders die een woning kopen voor een studerende zoon of dochter. Anderzijds ondernemers of vermogenden die vermogen willen investeren in goed renderend vastgoed.


Beleggingspand in Groningen

In de stad Groningen staan ruim 25.000 beleggingspanden. De beleggingspanden in Groningen zijn veelal langjarig verhuurd. Een deel wordt zelfstandig bewoond en een deel (ca. 5.000) aan mensen die er een kamer huren. We noemen dit ook wel onzelfstandige huur. De keuken en de badkamer worden gedeeld en soms heeft men een gezamenlijke kamer in gebruik. De beleggingspanden in Groningen liggen veelal rond en in het centrum van de stad Groningen. De panden zijn soms gesplitst in appartementen, maar soms zijn het grondgebonden eengezinswoningen.


Fiscaliteiten

Vanaf 2023 vinden er aanpassingen plaats op het gebied van vermogensbelasting. Op het moment van schrijven is nog niet geheel helder hoe dit fiscale systeem er de komende jaren uit gaat zien. Vanaf 2023 tot en met 2026 is er een overgangsfase waarin getracht wordt vermogen naar reële rendementen te belasten. Mocht u hier meer informatie over wensen dan kunt u contact met ons opnemen of met uw fiscalist. ?


Hoe koopt u een beleggingspand in Groningen?

Er zijn twee manieren: een bestaand (kamer)verhuurpand kopen of een woonhuis kopen en deze verhuren.

1. Een bestaand (kamer)verhuurpand kopen
In feite stapt u in een rijdende trein: de huurders wonen er al, er is een huurvergunning en het pand voldoet aan alle eisen die de gemeente stelt aan een verhuurpand. Ook de huurinkomsten komen gelijk binnen. De makelaar van Tebbens Torringa makelaardij controleert of de (verplichte) omzettingsvergunning (voorheen onttrekkingsvergunning) aanwezig is en of er beperkingen zijn vanuit een Vereniging van Eigenaars.

2. Een woonhuis kopen en deze verhuren
De gemeente moet nog toestemming geven voor verhuur of herbestemming van het pand. Ook is het belangrijk dat er geen beperkingen gelden van een Vereniging van Eigenaars of een eerdere eigendomsakte. De makelaar van Tebbens Torringa makelaardij verdiept zich hierin. Is het pand geschikt voor u als belegger? Na de aankoop moet het nog geschikt worden gemaakt voor verhuur. Dit houdt bijvoorbeeld in: sloten op deuren, rookmelders, brandmelders en noodverlichting. Het snel vinden van huurders is vaak geen probleem. In de huidige regelgeving rondom de opkoopbescherming is het niet meer toegestaan om woningen te kopen voor de verhuur tot een WOZ waarde van €355.000. Hierop zijn uitzonderingen aanwezig voor bijvoorbeeld 1e of 2e graads familieleden danwel op basis van de woningwaarde. Wenst u meer informatie over dit onderwerp dan vernemen wij graag van u. 


Dit doet de makelaar van Tebbens Torringa Makelaardij voor u:

  • Dankzij kennis van de markt en een groot netwerk vindt de makelaar geschikte beleggingspanden.
  • Beoordeling van geschiktheid en verhuurmogelijkheden van een pand.
  • Deskundige begeleiding in het traject van aankoop of verkoop.
  • Beoordelen van huurprijzen en koopsommen op marktconformiteit en onderhoud.
  • Maar vooral: ervoor zorgen dat uw geld verstandig belegd is in betrouwbaar vastgoed.


Verstandig beleggen in een goed renderend (kamer)verhuurpand? Contact >>

Meer informatie?

Stel een vraag

Bel me terug

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Mijn gegevens

Mijn vraag of opmerkingen