Startersdossier

EERSTE WONING

U heeft plannen om voor het eerst een woning te kopen. Voor u deze belangrijke stap gaat zetten, wilt u zich eerst goed laten informeren. Het is immers geen alledaagse beslissing en er komt heel wat kijken bij het kopen van een eerste woning. Als ervaren makelaar in de stad Groningen informeren en adviseren wij u daarbij graag. In dit startersdossier treft u enkele tips voor het kopen van uw eerste woning.


1. Breng financiën in kaart

Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar bij de start van uw zoektocht is het echt belangrijk om te weten wat u precies kunt lenen. Daarnaast is het goed om met een hypotheekadviseur te kijken wat u eigenlijk wílt lenen. Aan de hand van het huidige uitgavepatroon en uw toekomstplannen maakt u samen met de adviseur een inschatting van wat u zou gaan uitgeven. Het is verstandig om dit op voorhand al op een rijtje te zetten. Door dit vooraf duidelijk te hebben, kunt u in een later stadium sneller schakelen door bijvoorbeeld sneller een voorstel te kunnen doen op een woning. 


2. Maak een wensenlijst

Natuurlijk is het heerlijk om lekker weg te dromen bij alle huizen op Funda, maar als u serieus werk wilt maken van het kopen van een eerste huis dan is het goed om een lijst met wensen te maken. Waar moet het nieuwe huis minimaal aan voldoen en welke wensen zijn er verder? Denk hierbij aan locatie, oppervlakte van het huis en de buitenruimte, de afwerking aan de binnenzijde en eventuele andere zaken zoals een oprit. Aan te raden is om een account aan te maken bij Funda zodat extra zoekcriteria gebruikt kunnen worden, waarmee het kaf van het koren kan worden gescheiden. Daarnaast blijft u met een Funda-account op de hoogte van het nieuwe huizenaanbod dat aan uw wensen voldoet.


3. Bekijk huizen ‘echt’

Op Funda heeft u misschien al wel meer dan 100 huizen bekeken. Als de zoektocht concreter en serieuzer wordt, is het tijd om afspraken te gaan maken voor bezichtigingen. Wij adviseren onze klanten om bij mogelijke interesse gewoon te gaan kijken. Dan weet u of het huis aanspreekt en krijgt u een veel beter beeld dan online. Elke woning die u bekijkt is ook weer ervaring die u meeneemt in de zoektocht. Lees verder de brochure en de vragenlijst van het huis goed door, zodat u ook gericht vragen kan stellen. Stel uzelf daarnaast de vraag of u uzelf ziet wonen in het bekeken huis. Als het antwoord ja is, dan weet u dat u het huis moet kopen. ????  


4. Stel vragen

Het klinkt misschien gek, maar aan de verkopende makelaar die het huis laat zien kunt u gewoon allerlei vragen stellen. Bijvoorbeeld over het huis, de buurt of de procedure rondom de verkoop. Tijdens een bezichtiging wordt er over het algemeen ontzettend veel informatie gegeven. Daarom is het verstandig om van tevoren een lijstje met vragen te maken en aan het einde van de bezichtiging te checken of u antwoord hebt gekregen op al uw vragen. Daarnaast vertelt de makelaar als het goed is ook meer over de verkoopprocedure. Zeker als starter kan dit best spannend en nieuw zijn. Schroom daarom niet om door te vragen: zijn er meerdere kandidaten, geldt er een deadline, op welke manier kan een bod gedaan worden? Het is fijn om daar duidelijkheid over te hebben, zodat u weet waar u aan toe bent.


5. Neem een aankoopmakelaar

Misschien een open deur, maar neem een eigen makelaar in de arm. De verkopend makelaar treedt op namens de verkopers en zal daarbij in de eerste plaats hun belangen behartigen. Als starter op de woningmarkt is het vaak de grootste (financiële) beslissing tot dan toe in het leven, natuurlijk wilt u dan geen onverstandige keuze maken. Als aankoopmakelaar begeleiden we u bij het hele proces. We gaan mee naar de bezichtigingen en sparren met u over de plussen en minnen. We letten op de bouwkundige risico’s en we waarderen de woning zodat we kunnen bepalen wat een reëel bod is. Kortom, alles om u te helpen uw droomhuis te kopen!


Ondanks alles blijft het kopen van een eerste huis natuurlijk een grote en spannende stap. Met de bovenstaande tips zorgt u in ieder geval voor de juiste voorbereiding. Bij de rest van het proces kan een adviseur (makelaar, hypotheekadviseur, bouwkundige of zelfs ouders of vrienden) helpen en meedenken, maar uiteindelijk blijft de keuze aan uzelf.


De bovenstaande tips zijn tot slot niet alleen nuttig voor starters, ook bij de koop van uw tweede, derde of tiende koophuis???? komen ze van pas. In ieder geval hopen we u op weg te hebben geholpen met het kopen van uw eigen droomhuis!