Woningmarktblog januari 2024

Datum: 15 januari 2024 · Categorie: Verkoop

We eindigden het jaar qua weersomstandigheden nat en stormachtig en terwijl ik dit schrijf schijnt de zon en is de temperatuur net onder het nulpunt. Een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar wat er komen gaat.

Terugblik 2023
Het jaar 2023 begon met getemperde en enigszins gespannen verwachtingen. Met een fors gestegen rente, hoge inflatie en hoge energiekosten leek de woningmarkt een jaar tegemoet te gaan met, positief geformuleerd, uitdagingen.

Toch bleek de woningmarkt sterker dan verwacht en nam de vraag naar woningen rond de zomer weer toe. Dit ook met weer licht stijgende prijzen tot gevolg. Dit lijkt enerzijds ingegeven door de hoge huurprijzen in en rondom de stad Groningen en anderzijds door aanhoudende berichten over het tekort aan woningen. Ook het feit dat enkele nieuwbouwprojecten niet of langzamer van de grond kwamen gaf extra druk op de bestaande woningmarkt.

Voor ons kantoor was een van de hoogtepunten het feit dat Daan na het afstuderen bij ons is komen werken als kandidaat-makelaar. Nu was hij al twee jaar bij ons parttime werkzaam, maar dit is iets waar ik nog steeds blij mee ben. Als het goed is kunnen ook de volgers van onze social media dit goed merken.

Vooruitblik 2024
Ik ben geen waarzegger noch toekomstvoorspeller, maar ik kan natuurlijk wel mijn verwachtingen uitspreken. Voor dit jaar voorzie ik enkele verschillende trends.

Mijn overall verwachting voor het komende jaar is dat de woningmarkt een licht positieve beweging laat zien. Door een bepekt aanbod en een licht dalende rente wordt het kopen van woningen gestimuleerd. Vooral in de stad Groningen zien we veel mensen die nu huren voor behoorlijk forse bedragen die wel graag de stap willen zetten naar een koopwoning. Vooral nieuwere woningen en instapklare en energiezuinige woningen zijn aantrekkelijk. De nieuwe financieringsstructuur zal dit effect alleen maar versterken. De keerzijde is dat gedateerde woningen met een slecht energielabel minder aantrekkelijk zijn. Mijn gevoel is dat er steeds minder zelf geklust wordt door de kopers die nu hun eerste huis kopen.

Een voor mij als makelaar, en ook voor mensen die willen verhuizen, negatieve ontwikkeling is dat het totale transactievolume naar mijn verwachting zal gaan krimpen. De terugloop in nieuwbouwverkopen in het afgelopen jaar zal vermoedelijk tot gevolg hebben dat er dit jaar minder mensen kunnen gaan verhuizen. De meeste kopers van nieuwbouwwoningen hebben ook een eigen huis en dit heeft vaak meerdere verhuisbewegingen tot gevolg. Nu dit aantal terugloopt zal de druk op de woningmarkt waarschijnlijk alleen maar toenemen.

Naast woonhuizen bemiddelen wij ook in beleggingswoningen in en om de stad Groningen. In deze markt zijn er de afgelopen jaren veel veranderingen geweest. De stijgende rente, aangepaste lokale regelgeving, veranderende fiscaliteiten en veranderingen omtrent de middenhuur maken dat de markt een veel kleiner volume heeft gekregen. Persoonlijk verwacht ik een lichte stijging in het aantal transacties op dit vlak, omdat het afgelopen jaar veel kopers én verkopers hebben gewacht op duidelijkheid omtrent de (fiscale) regelgeving. Het voert voor nu te ver, maar ik zal het komende jaar een aparte blog over dit thema schrijven omdat ik zie dat hier veel vragen en onduidelijkheden over zijn.

Iemand die mij kent zal weten dat ik een rasoptimist ben. Ik heb dan ook weer heel veel zin in het komende jaar. We zijn nu alweer druk bezig met het voorbereiden van diverse mooie verkoopdossiers en dan zal blijken of de bovenstaande verwachtingen gaan uitkomen. Maar zoals ook het weer hierbuiten laat zien, achter de wolken schijnt de zon.

Bernd de Jong