Verduurzaming

Datum: 16 oktober 2023 · Categorie: Verkoop

Nu de zomerperiode achter ons ligt en de herfst en winter weer voor de deur staan, een blog over het verduurzamen van woningen. Een zeer actueel thema met de hoge prijzen van energie nog in ons achterhoofd en het stookseizoen dat in aantocht is.

Bij woningen is duurzaamheid en energieverbruik een belangrijk thema. Naast hypotheeklasten en onderhoudskosten zijn energiekosten vaak de derde grote kostenpost voor een woningeigenaar. In deze blog benoem ik een aantal zaken rondom de verduurzaming van woningen en geef ik daarbij enkele praktische tips.

Energielabel
Tegenwoordig heeft elke woning die te koop wordt aangeboden een energielabel. Het grote voordeel van de nieuwere energielabels is dat er een gedetailleerd overzicht in staat van de isolatiewaarden van de verschillende onderdelen van de woning. Ook staat er per onderdeel welke maatregel er genomen kan worden om dit onderdeel te verbeteren. Het gaat dan om de verschillende onderdelen als gevels, daken, vloeren, ramen, deuren, evenals de verschillende installaties in huis. Veel partijen die energielabels maken bieden ook diensten aan op het gebied van advisering voor verduurzaming.

Timing
Bij het kopen van een huis wordt normaal gesproken een woning leeg opgeleverd. Meestal gaan kopers vol goede moed aan de slag in hun nieuwe huis. Muren sauzen, vloeren leggen en de tuin aanpakken. Maar dit is ook het moment om na te denken over verduurzaming. Wanneer de woning leeg is en er toch geklust gaat worden, dan is dit het ideale moment om ook met verduurzaming bezig te gaan.

Concrete stappen
Het is lastig om in algemene zin te zeggen welke actie moet worden ondernomen voor het verduurzamen van een woning. Toch zijn er veelvoorkomende voorbeelden om een stapje in de goede richting te maken. Misschien wel het meest voorkomende advies is om oud dubbel glas in de leefruimte (uit bijvoorbeeld de jaren ’70 of ’80) te vervangen voor goed HR++ of zelfs triple glas. Maar ook het toepassen van dakisolatie kan een eenvoudige besparing op de energierekening geven. Als laatste stip ik hier nog de (hybride) warmtepomp aan. Daar zou een complete blog voor geschreven kunnen worden maar ik beperk mij tot een paar opmerkingen hierover. Naast het besparen van energie is er ook het doel om geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Of een woning geschikt is voor een warmtepomp hangt van diverse factoren af. Het belangrijkste is de warmtevraag van de woning en de isolatiegraad. Het basisadvies is om de woning eerst goed te isoleren voordat er wordt overgegaan op gasloze verwarmingssoorten. Welke isolatiemaatregelen je ook neemt, let erop dat wanneer een woning extra geïsoleerd wordt er ook extra ventilatie nodig is.

Financiën
Om een woning te verduurzamen is ook een hoeveelheid geld nodig. Het kan een goede investering zijn, maar daarvoor is het wel noodzakelijk om de investering te kunnen doen. Wanneer de investering groter is dan de beschikbare gelden op de spaarrekening dan zijn er meerdere mogelijkheden. Bij de koop van een woning is het mogelijk om 6% extra mee te financieren voor energiebesparende maatrelen. Daarnaast zijn er ook nog diverse subsidies beschikbaar voor verduurzaming. Landelijk is er de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) maar er zijn ook subsidies beschikbaar in het aardbevingsgebied in Groningen en de kop van Drenthe. Dit zijn onder andere de subsidie Waardevermeerdering en de subsidie Verduurzaming en Verbetering, beide regelingen zijn te vinden op de website van het SNN. Voor de financiering van verduurzaming is het van belang ook een goede hypotheekadviseur in de arm te nemen.

Rol makelaar
Waar moet je beginnen bij het verduurzamen van je woning? Dit hangt van heel veel zaken af. Naast de beschikbaarheid van geld en tijd gaat het ook over prioriteit. Vraag gerust je makelaar om passend advies voor verduurzaming van jouw (toekomstige) woning. Er is niet één goed advies om op voorhand mee te geven, al is het in algemene zin altijd goed om de woning te verduurzamen. Niet alleen omdat een woning comfortabeler wordt en er lagere energielasten mee gerealiseerd worden. Ook geeft het verduurzamen van een woning een positieve impuls aan de waarde van de woning, wat dan weer gewaardeerd wordt door de makelaar en de taxateur.

Oktober 2023